Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedere ondernemer vraagt zichzelf weleens af wat er gebeurt met zijn onderneming als hij arbeidsongeschikt wordt. Het financiële plaatje zal dan moeten worden opgesteld. Hoe zit het met mijn eigen inkomen? Is er geld om een duurdere vervanger in te huren? Leonard Advies geeft antwoord op deze vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van zelfstandigen.

Privé situatie als ik arbeidsongeschikt raakt

arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigenIn de privé situatie komt arbeidsongeschiktheid nog harder aan. Voor welke situatie je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluit moet je je eerst bewust zijn van de uitgangsituatie. Kan ik mijn maandlasten betalen? Kan ik het gezin draaien op alleen de inkomsten van mijn partner? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk

Wat zijn de alternatieven

Banksparen

Sinds 2015 is het mogelijk om bij langdurig arbeidsongeschiktheid een deel van het bankspaar saldo voor pensioen op te nemen. Vooral als er in de loop van jaren gespaard is zal dit voor de zzp’er die al enkele jaren fiscaal gunstige spaarsaldo heeft kunnen opbouwen een goed alternatief zijn.

Sparen

U kunt als ondernemer tot ongeveer 21.000 euro fiscaal vriendelijk aan vermogen opbouwen. Over het meerdere betaalt u belasting, per jaar 1/2 procent. Het opbouwen van vrij vermogen heeft vele voordelen en geeft vrijheid. Het nadeel als men aanspraak wil doen, bijvoorbeeld op de bijstand maar ook de nationale hypotheekgarantie, er van uit wordt gegaan dat men eerst het eigen vrije vermogen op maakt.

Broodfonds

Een broodfonds is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers die elkaar financieel onder steunen bij arbeidsongeschiktheid. Het grote voordeel is dat er een grotere saamhorigheid is, waardoor de kans kleiner is dat een ondernemer beroep gaat doen op het fonds. Hierdoor zijn de uitkering kosten van het fonds lager dan bij een verzekeraar wat tot een directe besparing leidt. Het nadeel is dat de premie niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting en dat er ook relatief groot kostencomponent voor de administratieve verwerking. Dit laatste zal voornamelijk gelden ten opzichte van het alternatief (bank)sparen. Een ander nadeel is dat de maximale uitkeringstermijn maar 2 jaar is, bij verzekeren is er meer keuze.

Meer lezen over de arbeidsongeschiktheid verzekering voor de ondernemer en waarom deze verzekering nodig is? Kijk hier.

Meer weten over bemiddelings- en advieskosten? lees verder