arbeidsongeschikheidsverzekering

Arbeidsongeschiktverzekering

Iedere ondernemer zal zich zelf weleens de vraag stellen wat gebeurt er met mijn onderneming als ik arbeidsongeschikt wordt. Het financiële plaatje zal dan moeten worden opgesteld.  Hoe zit het met mijn eigen inkomen, is er geld om een duurdere vervanger in te huren?

Privé situatie als ik arbeidsongeschikt raakt

In de privé situatie komt arbeidsongeschiktheid  nog harder aan ben ik in staat om mijn hypotheek lasten tHoe regel ik mij arbeidsongeschikheidsverzekeringe betalen. Kan ik nog voor mijn kinderen zorgen.

Voor welke situatie men ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit men dient eerst bewust te zijn van de uitgangs situatie. Kan ik mijn maandlasten betalen? Kan ik het gezin draaien op alleen de inkomsten van mijn partner. Zij er combinatie van oplossingen mogelijk.

Wat zijn de alternatieven

Banksparen

Sinds 2015 is het mogelijk om bij langdurig arbeidsongeschiktheid een deel van het bankspaar saldo voor pensioen op te nemen. Vooral als er in de loop van jaren  gespaard is zal dit voor zzp-er de al enkele jaren fiscaal gunstige spaar saldo heeft kunnen opbouwen een goed alternatief zijn.

Sparen.

Uw spaarsaldo aanspreken U kunt als ondernemer tot ongeveer 21.000 euro fiscaal vriendelijk aan vermogen opbouwen. Over het meerdere betaalt u belasting. Per jaar 1, 2 procent. Het opbouwen van vrij vermogen heeft vele voordelen  en geeft vrijheid. Het nadeel als men aanspraak wil doen  bijvoorbeeld de bijstand, maar ook de nationale hypotheekgarantie er van uit word gegaan dat men eerst het eigen  vrije vermogen op maakt.

Maandlasten om laag

Op dit moment is de spaarrente zo laag, en het kan zijn dat men een hoge hypotheekrente heeft. Extra aflossen op de hypotheek is dan vaak ook een optie.

Broodfonds

Een broodfonds is een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers, die elkaar financieel onder steunen bij arbeidsongeschiktheid. Het grote voordeel is dat er een grotere saamhorigheid is, waar door de kans kleiner is dat een ondernemer beroep gaat doen op het fonds. Hierdoor zijn de uitkering kosten van het fonds lager dan bij een verzekeraar wat tot een directe besparing leidt.  Het nadeel is dat de premie niet aftrekbaar is van de inkomsten belasting en dat er ook relatief groot kosten component voor de administratieve verwerking. Dit laatste zal voornamelijk gelden ten opzichte van het alternatief (bank)sparen. (http://www.broodfonds.nl/). Een ander nadeel is dat de maximale uitkerings termijn is maar 2 jaar is. Bij verzekeren is er meer keuze.

Arbeidsongeschiktheid verzekering voor de ondernemer waarom is deze verzekering nodig kijk hier.

Meer weten over bemiddelings- en advieskosten lees verder